Od wieków w rodzimej kuchni używa się kiszonek. W ostatnich latach jednakże notorycznie mówi się również o zaletach zdrowotnych soków z kiszonych warzyw, zwłaszcza z kapusty i buraków. To w zasadzie tzw. superfood, który aktualnie często dostępny jest na półkach marketów w działach z żywnością eko.
Sok z kapusty kiszonej – ogromne ilości minerałów oraz witamin
W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej pił zapewne większość z nas. Nasze babcie na własną rękę przygotowywały kiszoną kapustę na bazie rodzinnych przepisów, a po skonsumowaniu kapusty raz za razem podawały swoim wnukom kubeczek z sokiem, tłumacząc, że napój jest kwaśny, ale niezmiernie zdrowy. I miały rację! Sok z kiszonej kapusty to doskonałe źródło witamin! Zawiera on znaczne ilości witaminy B3, E, C oraz A, a także przeróżne minerały, jak miedź, magnez i żelazo. Wiele osób odczuwa trudności z przystosowaniem się do cierpkiego posmaku tego soku, niemniej jednak warto pić go regularnie, ponieważ eliminuje toksyny z organizmu, wypłukuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, działa on grzybo- i bakteriobójczo i wspomaga trawienie, a to sprawia, iż może być wykorzystany w procesie odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić niedostatek witaminy C, dzięki czemu zwiększa odporność organizmu oraz zapobiega przeziębieniom. Ze względu na zawarte w nim żelazo sok z kiszonej kapusty poleca się także osobom, chorym na anemię. Rzecz jasna, nawet z tak zdrowym sokiem nie warto przesadzać – wystarczy spożycie maksymalnie 1 kubeczek soku na dzień.
Sok z kiszonych buraków – poprawia koncentrację i pozytywnie wpływa na przemianę materii
Sok z kiszonego buraka jest kolejnym lubianym sokiem, którego używamy od lat do gotowania, a który pijemy też jako przekąskę. Zawiera on sporo witamin i ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz antyseptyczne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność: podnosi koncentrację, korzystnie wpływa na przemianę materii, a przy tym redukuje poziom cholesterolu. Mimo że buraki charakteryzują się wysoką zawartością cukrów, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go spożywać cukrzycy. Nie zaleca się aczkolwiek jego konsumpcji przez osoby cierpiące na reumatyzm lub choroby nerek, jak również kobietom karmiącym piersią i w ciąży.
Jeżeli nie posiadasz wiedzy, żeby przygotować soki z kwaszonych warzyw samemu, możesz kupić je w swoim markecie lub założyć na nie zamówienie bezpośrednio na stronie producenta. Miej jednak na uwadze, że tego typu soki trzeba składować w niskich temperaturach.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]