Sok z kiszonych buraków i kapusty – skład i działanie

Potrzebujesz soku z kiszonych buraków? Sprawdź https://superbutelki.pl/pl/c/Soki/118.

Produkty fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan znowu wracają do naszego menu. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają także inne, dotychczas mniej lubiane warzywa oraz owoce. Kiedy piszemy o leczniczych atutach fermentowanego jedzenia nie można zapomnieć również o napojach takich jak maślanka, kombucza czy różnego typu soki i zakwasy z kwaszonych jarzyn. Przede wszystkim te ostatnie zasługują na uwagę – pozwalają łatwo i szybko dostarczyć naszemu ciału witaminy niezastąpione dla jego prawidłowego działania.

Sok z kiszonych buraków i kapusty – jakie składniki w nich znajdziemy?

Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający dużo substancji wpływających korzystnie na nasze zdrowie. Głównym elementem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z buraków, ogórków czy pozostałych kiszonek to też kopalnia witamin. Na uwagę zasługuje przede wszystkim wysokie stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie 150 ml tych soków ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy również pić z uwagi na obecność witamin z grupy B, witaminy E i K, a także duże stężenie soli mineralnych.

Dlaczego warto spożywać sok z kiszonych buraków?

Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, z powodu zawartości bakterii kwasu mlekowego dobroczynnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz nasz układ odpornościowy. Na dodatek liczne witaminy poprawiają działalność układu nerwowego, zmniejszają symptomy cukrzycy, depresji i szkorbutu, a także pomagają walczyć ze zmęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki powinny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak np. wrzody dwunastnicy lub niestrawność. Stanowią one też ochronę w trakcie kuracji antybiotykami i pobudzają apetyt.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]