Kapusta kiszona jest niskokaloryczna i bardzo zdrowa

Dowiedz się więcej o kwaszonej kapuście.

Specyficzny smak białej kapusty kiszonej jest ważną cząstką słowiańskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem licznych dań i statystyczny Polak dość często kładzie ją na talerzu. I bardzo dobrze, ponieważ kapusta kwaszona to bardzo zdrowe pożywienie.

Czy powinno się spożywać kwaszoną kapustę?

Kapusta kwaszona, czy też kiszona, bowiem tych nazw używa się wymiennie, to jeden z tych wyrobów spożywczych, które wynaleziono w wyniku dążenia człowieka do znalezienia metody na dłuższe przechowywanie pożywienia. Cienko posiekane główki białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez wiele miesięcy na skutek zastosowania fermentacji mlekowej. W dawnych czasach konsumowanie kapusty kwaszonej pozwalało uzupełnić konieczne witaminy i minerały, których zdobycie podczas zimy było zdecydowanie bardziej skomplikowane niż w dzisiejszych czasach. A warto zaznaczyć, iż kwaszona kapusta posiada wiele substancji, które są ważne dla prawidłowego działania ludzkiego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz posiadającej m.in. właściwości przeciwgrzybicze i przeciwzapalne, witaminy A, jak również witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia. W kwaszonce tej znajdują się także inne istotne dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (jak B1, B6, B12). Ponadto, kiszona kapusta to źródło m.in. błonnika pokarmowego, potasu oraz wapnia. Zarazem to żywność niskokaloryczna, wobec tego poleca się jej spożycie osobom trzymającym dietę.

Bigos, kapuśniak, kwaśnica – nie powstałyby bez kapusty kwaszonej

Kiszona kapusta na naszych stołach pojawia się jako bazowy element dań, jak i w przystawkach do nich. Niegotowaną najczęściej spożywa się ją jako surówkę z marchwią i cebulką, która współgra z potrawami z ryb czy kartofli, a niekiedy na słodko – z dodatkiem odrobiny cukru. To także artykuł, który doskonale komponuje się z grzybami i mięsem, toteż robi się z niej farsz do pierogów, łazanek czy krokiecików. Naturalnie, bez kapusty kiszonej nie byłoby tradycyjnych polskich dań jak góralska kwaśnica, bigos bądź kapuśniak.

Właściwie każda rodzina posiada własny sposób na kapustę kiszoną, lecz obecnie coraz rzadziej przygotowuje się ją w domu, bo nie ma już potrzeby magazynowania pożywienia na okres zimy. Kapustę kwaszoną w większych oraz niewielkich opakowaniach bez trudu nabyć można w każdym sklepie, a nawet można złożyć na nią zamówienie online. Polscy wytwórcy mają w swoim asortymencie także ekologiczną kapustę kiszoną.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]