Tutaj znajdziesz sól himalajską.
Substancją potrzebną do prawidłowego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie cechy posiada sól himalajska oraz sól kłodawska? Dlaczego warto ich używać w kuchni?
Różowa sól himalajska – jakie minerały zawiera?
Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który świetnie wzbogaca smak jedzenia. Choć nadużywanie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozważne dawki (nieprzekraczające 6 g w ciągu 24 godzin) są niezbędne dla właściwego działania organizmu człowieka. Sól dostarcza wszak sód, czyli pierwiastek regulujący podtrzymanie właściwego ciśnienia we krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest sól himalajska wydobywana ze złóż mających prawie 250 mln lat. Produkt ten zawiera wiele cennych minerałów i pierwiastków, takich jak wapń, magnez czy potas, a zarazem jest pozbawiony chorobotwórczych składników i zanieczyszczeń, takich jak trujące metale ciężkie. Różowa sól himalajska bardzo dobrze uwydatnia smak potraw i jest sprzedawana zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym
Sól kłodawska niejodowana z kolei to produkt o wysokim stopniu czystości – posiada 97% chlorku sodu i stanowi znakomity do naszych przetworów. Jest między innymi kopalnią magnezu, wapnia czy cynku, innymi słowy składników niezbędnych do utrzymania pełni wigoru. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie wypłukuje się jej ze złoża, tym samym nie zatraca swoich własności i jest bez problemu przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest często używana nie tylko w gastronomii, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]