Ekologiczna żywność nieprzetworzona – jak ją rozpoznać?

Dowiedz się więcej o żywności ekologicznej na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zywnosc-ekologiczna/15.

Od szybkiego rozkwitu branży spożywczej, który trwa od początku XX wieku, wyroby spożywane przez nas codziennie zaczęto standardowo wypełniać przeróżnymi substancjami wydłużającymi ich świeżość. Ale razem z dojrzewającym zainteresowaniem konsumentów odnośnie tego, co jedzą i jakie może to mieć oddziaływanie na ich zdrowie, ostatnimi czasy coraz częściej poszukują oni artykułów wykonanych z eko żywności.

Ekologiczna żywność – niższa zawartość metali ciężkich, azotynów oraz azotanów

Żeby dany produkt dostępny w naszym kraju mógł zwać się „eko”, musi spełnić kilka wytycznych. Żywność ekologiczna i artykuły z niej wykonane muszą pozyskać odpowiednie certyfikaty nadawane przez desygnowane do tego instytuty. Podstawową jednak cechą spożywczych wyrobów eko jest to, że zastosowane do ich przygotowania warzywa oraz owoce uprawiano z zachowaniem głównych norm rolnictwa ekologicznego. To znaczy, że rolnicy nie wykorzystywali syntetycznych nawozów ani pestycydów, które mogłyby mieć szkodliwy wpływ nie tylko na samopoczucie ludzi, ale które także są zagrożeniem dla otoczenia. Niektóre bowiem nawozy zanieczyszczają wody gruntowe lub powodują zasolenie gleby, a opryski pół syntetycznymi pestycydami nieraz powodują np. obumieranie pożytecznych pszczół. Tymczasem w efekcie ekologicznej uprawy rośliny mają wielokrotnie niższą zawartość metali ciężkich, azotynów i azotanów, a to oznacza, iż mniej tych związków przeniknie do organizmu ich konsumentów.

Zamawiasz przetwory ekologiczne? Czytaj uważnie informacje na opakowaniu

Żywność ekologiczna podlega stałemu nadzorowi na wszystkich etapach produkcji, w tym też w trakcie przechowywania oraz przewozu. Co istotne, jeśli produkt spełnia wymogi, jego producent nie licząc typowych informacji m.in. o temperaturze składowania, terminie trwałości, masie netto, kraju pochodzenia składników oraz możliwych alergenach, musi również bezwzględnie wskazać numer identyfikacyjny organu kontrolnego dany produkt i zamieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, którym są białe gwiazdy, które tworzą w kształt listka. Poszukując żywności eko powinno się więc czytać starannie etykiety wyrobów, a zamawiając je online w sklepie producenta sprawdzić, czy na stronie opublikowana jest informacja o otrzymanych certyfikatach.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]