Własnoręczne przygotowanie dań we własnym domu ma dużo zalet. Największą z nich jest bezsprzecznie redukcja wydatków – spożywanie potraw w domu jest z reguły znacznie tańsze niż regularne korzystanie z oferty restauracji. Tak samo ważna jest też satysfakcja płynąca z przygotowania posiłku własnymi rękami – szczególnie, jeśli dzielimy się nim z domownikami albo przyjaciółmi. Nie można nie wspomnieć także o tym, iż gotując samemu mamy pełną wiedzę, co położymy na stół, a to jest szczególnie…
WięcejKuchnia i przepisy
Ekologiczna żywność nieprzetworzona – jak ją rozpoznać?
Od szybkiego rozkwitu branży spożywczej, który trwa od początku XX wieku, wyroby spożywane przez nas codziennie zaczęto standardowo wypełniać przeróżnymi substancjami wydłużającymi ich świeżość. Ale razem z dojrzewającym zainteresowaniem konsumentów odnośnie tego, co jedzą i jakie może to mieć oddziaływanie na ich zdrowie, ostatnimi czasy coraz częściej poszukują oni artykułów wykonanych z eko żywności. Ekologiczna żywność – niższa zawartość metali ciężkich, azotynów oraz azotanów Żeby dany produkt dostępny w naszym kraju mógł zwać się „eko”,…
WięcejKapusta kiszona jest niskokaloryczna i bardzo zdrowa
Specyficzny smak białej kapusty kiszonej jest ważną cząstką słowiańskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem licznych dań i statystyczny Polak dość często kładzie ją na talerzu. I bardzo dobrze, ponieważ kapusta kwaszona to bardzo zdrowe pożywienie. Czy powinno się spożywać kwaszoną kapustę? Kapusta kwaszona, czy też kiszona, bowiem tych nazw używa się wymiennie, to jeden z tych wyrobów spożywczych, które wynaleziono w wyniku dążenia człowieka do znalezienia metody na dłuższe przechowywanie pożywienia. Cienko posiekane główki białej…
WięcejPoznaj propozycje zamienników kapsułek do ekspresu Dolce Gusto
Ekspresy do kawy z systemem Nescafe Dolce Gusto na dobre wtopiły się już w pejzaż polskich kuchni. Polaków urzekła nie tylko ich ciekawa, nowoczesna linia, ale przede wszystkim to, iż dają nieograniczony dostęp do aromatycznych kompozycji kawy. Smakosze tego napoju z czasem zrozumieli, iż nie muszą się ograniczać tylko do propozycji jednego producenta, w związku z tym na rynku w mgnieniu oka powstał powstał popyt na kapsułek do ekspresu Nescafe Dolce Gusto. Odpowiedziało na niego…
WięcejPieczywo i wyroby cukiernicze z Piekarni Pochopień
Wybierz tradycję z Piekarnią Pochopień Piekarnia Pochopień może poszczycić się tradycjami datowanymi na 1946 rok. Założona została przez mistrza fachu piekarskiego Jana Pochopień, który był wiele razy nagradzany za swoje zasługi dla handlu i rzemiosła. Ceniony w Krakowie piekarz, który był pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych dał początek istniejącej do dziś piekarni. Podtrzymywanie rodzinnej tradycji i poszanowanie wartości odróżnia Piekarnię Pochopień od konkurencji, stawiając ją wśród wiodących krakowskich firm piekarniczych. Podkreśla to lokalizacja mieszczącego się…
WięcejGotowanie dla najmłodszych – warsztaty kulinarne dla dzieci
Dzieci lubią uczestniczyć w kuchni – dekorować ciastka czy wybierać i podawać składniki. Chcesz wykorzystać zapał kulinarny swojego malucha? Sprawdź kursy gotowania dla dzieci. Od nas dowiesz się, jak przebiegają takie lekcje. Zalety kursu gotowania dla dzieci Warsztaty kulinarne dla dzieci są przeznaczone dla maluchów w wieku od 6-10 lat. W czasie warsztatów dzieci rozwijają swoją kreatywność oraz uczą się samodzielności i co jest niesłychanie ważne – zyskują praktyczne umiejętności. A w tym samym czasie…
WięcejProzdrowotne działanie ogórków kiszonych
W sałatce, w zupie, na kanapce czy jako dodatek do drugiego dania – kiszone ogórki w polskiej kuchni jemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. I my to popieramy, ponieważ kiszonki są równie pyszne, co zdrowe. Ogórki kiszone – z koprem, czosnkiem lub z innymi dodatkami Kiszone ogórki to warzywa poddane procesowi fermentacji. Ich wykonanie jest bardzo proste. Używa się do tego pojemnych kamiennych garnków lub beczek z drewna, w których surowe ogórki zalewa się wodą z…
WięcejDomowe przetwory z warzyw są z nami od wieków
Kiszonki są tak głęboko związane z polską kuchnią, że w naszym odczuciu jest to typowo słowiański smakołyk, z rzadka wykorzystywany w innych krajach świata. Tymczasem domowe kiszonki modne są nie tylko w całej Europie, ale też w Azji oraz w Ameryce Południowej i Północnej. Kwaszone przetwory z warzyw – czyste zdrowie na naszym talerzu Historycy potwierdzili, iż proces konserwowania żywności przez ich zanurzenie w soli, w roztworze octu bądź w solance, znany jest ludzkości od…
WięcejJak zrobić syrop cukrowy, czyli popularny dodatek do drinków i lemoniady?
Syrop cukrowy, funkcjonujący także pod nazwą simple syrup, można kupić w sklepie, ale również przygotować samodzielnie. To doskonały dodatek do alkoholowych i bezalkoholowych napojów, takich jak drinki, lemoniada, wino czy nalewka. Przedstawiamy proste receptury, jak zrobić syrop cukrowy na trzy sposoby oraz jakie zastosować w nich proporcje. Jak zrobić syrop cukrowy? Wersja z 2 składników woda cukier biały Wersja z 3 składników woda cukier biały sok z cytryny lub kwasek cytrynowy Wersja z 4 składników…
WięcejSoki z kiszonych warzyw to samo zdrowie
Od wieków w rodzimej kuchni używa się kiszonek. W ostatnich latach jednakże notorycznie mówi się również o zaletach zdrowotnych soków z kiszonych warzyw, zwłaszcza z kapusty i buraków. To w zasadzie tzw. superfood, który aktualnie często dostępny jest na półkach marketów w działach z żywnością eko. Sok z kapusty kiszonej – ogromne ilości minerałów oraz witamin W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej pił zapewne większość z nas. Nasze babcie na własną rękę przygotowywały kiszoną kapustę…
Więcej